Pulai Miklós Baráti Társaság

Pulai Miklós Baráti Társaság

Ajánlás az emlékoldalhoz

2021. március 23. - MKT admin

Pulai Miklós (1925-2020)

pulai_miklos_portrefoto.jpegÖrökítsük meg az emlékét: Társaságunk felkérésére sokan, intézmények, jó nevű közgazdászok, egykori munkatársai és régi barátai jelentkeztek. Többségük interjút adott vagy megírta emlékeit, mások meg szervezték a munkát, és támogatókat kerestek. Nélkülük aligha jött volna létre a róla megemlékező honlap, konferencia és ez a könyv.

Pulai Miklósról szólnak a képek és a sorok, de ezért rólunk is. Arról – a lassan tovatűnő – nemzedékről, amelyik évtizedekkel korábban a piacgazdaság, majd a kétszintű bankrendszer létrehozásán fáradozott. Sikerek és kudarcok, stagnáló évek és bevezetett reformok változatos sora jellemzi ezt a korszakot. A viszonyok szüntelen – sokszor nem is veszélytelen – változásai közepette Miklós emberi minősége állandó tájékozódási pontunk maradt. Kitartásával, felkészültségével, elkötelezettségével és töretlen optimizmusával sokunkat segített át a nehezebb időszakokon: a korszak hullámzott, de Miklós soha.

Hozzá kötődik a piacgazdaság bevezetésének számos programja. Évtizedeken át jelentős közgazdászokkal és politikusokkal dolgozott együtt az 1968-as reform és a későbbi jelentős intézményi átalakulások során, kezdve a tervgazdaság „megszelídítésétől” egészen a korszerű adórendszer és pénzügyi struktúra bevezetéséig. A nyolcvanas években a Világbank kormányzójaként küzdött az ország felemelkedéséért, később a Bankszövetség főtitkáraként segítette a kétszintű bankrendszer „felnőtté válását”. Voltak ellenfelei, gazdasági és politikai értelemben egyaránt, de haragosa egy sem. Sugárzó egyénisége példát mutatott, energiát adott. Halála megrendített, egyúttal arra késztetett minket, hogy tevékenységéről, közös múltunkról számvetést készítsünk. 

Reméljük, hogy Pulai Miklós életútja és tevékenysége az őt személyesen nem ismerők számára is olyan lelkesítő példával szolgál, mint amilyent nekünk – akik együtt dolgozhattunk vele – jelent mindmáig.

Budapest, 2021. április 21.

Pulai Miklós Baráti Társaság

A bejegyzés trackback címe:

https://pulaimiklosbaratitarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5716475142
süti beállítások módosítása