Pulai Miklós Baráti Társaság

Pulai Miklós Baráti Társaság

Csepi Lajos

2021. március 25. - MKT admin

csepi_lajos.jpgPulai Miklós, a higgadt válságkezelő

Pulai Miklóst az 1980-as évek elején ismertem meg. Ő akkor az Országos Tervhivatal elnökhelyettese és a Világbank magyarországi kormányzója volt, én pedig a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkárságán dolgoztam. Ez a szervezet látta el akkor az operatív gazdaságfelügyelettel megbízott kormányzati testület, a Gazdasági Bizottság titkársági feladatait. Miklós a testület tagja volt, én meg zöldfülű újoncként, a bizottsági ülések előkészítéséért és jegyzőkönyveinek összeállításáért, a döntések teljesítésének ellenőrzéséért voltam felelős.

A magyar gazdaság akkortájt nem volt irigylésre méltó állapotban. A nagy olajválság hatásai minden igyekezetünk ellenére sem álltak meg a határokon, a KGST-kapcsolatrendszer recsegett-ropogott, a külkereskedelmi mérleget komoly feszültségek terhelték.  Az import-gazdálkodást részletes engedélyezési előírások szabályozták. 

A Gazdasági Bizottság elnöke, Marjai József miniszterelnök-helyettes egy rendkívül felelősségteljes, jó szándékú, de lobbanékony, ideges természetű ember volt. Széleskörű, sikeres diplomáciai karriert futott be, de érdemi gazdasági vezetői tapasztalatokkal nem rendelkezett. A Bizottság elé kerülő, általában súlyos problémákra javasolt minisztériumi megoldásokat rendre gyanakvással fogadta. Az ülések feszült légkörben zajlottak, a miniszterek gyakran hosszadalmas magyarázkodásra kényszerültek.  

Pulai Miklós azon kevesek közé tartozott, akiket az elnöki kirohanások nem hoztak zavarba. Ha a helyzet különösen élessé vált, ő volt az, aki nagy nyugalommal, mondhatni derűsen magyarázta el az elnöknek, miért lenne mégis célszerű egy-egy minisztériumi kezdeményezés támogatása. Általában sikerrel járt: az elnöki dörgedelmek csendes morgássá szelídültek és az ésszerű kompromisszum megszületett. Nem volt véletlen, hogy a bizottsági tagok körében Miklós nagy népszerűségnek örvendett. Én magam a pálya széléről ülésről ülésre őszintén drukkoltam, hogy közbeszólásai sikerrel járjanak.

Hasonló emlékeim vannak az 1990-es évek kezdetéről is, amikor Miklós a Magyar Bankszövetség főtitkári feladatkörét látta el, én pedig az Állami Vagyonügynökségben dolgoztam. Az akkori pénzügyminiszter, Szabó Iván készítette elő a forráshiányos magyar bankok feltőkésítési programját, ami az államadósságra gyakorolt, elhúzódó hatása miatt sok vitát váltott ki. Miklós ott és akkor is atyai nyugalommal és nagy-nagy bölcsességgel, néha még egy-egy tréfát is megengedve szerelte le a kezdeményezés ellenzőit. A vita végére mindenkit meggyőzött arról, hogy az intézkedésre elkerülhetetlenül szükség van. 

Arra sohasem adódott lehetőségem, hogy közvetlenül Pulai Miklós környezetében dolgozhassak. A vele való találkozásokat életem végéig kedves emlékként tartom számon. Felkészült, bölcs közgazdász és kedves ember volt. (Fotó: Portfolió.hu)

Csepi Lajos közgazdász
(Szeged, 1950. június 13. - )

1974-76 FAO Magyar Nemzeti Bizottság, munkatárs
1976-78 MÉM, főelőadó
1978-83 KISZ KB, gazdaságpolitikai osztályvezető
1983-86 MT Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkársága, munkatárs
1986-89 Országos Anyag- és Árhivatal, osztályvezető, majd főosztályvezető-helyettes
1989-90 Országos Anyag- és Árhivatal (AÁH), elnökhelyettes
1990-94 Állami Vagyonügynökség, ügyvezető igazgató
1995-97 OTP Bank Rt., főtanácsos
1997-98 OTP Lakástakarékpénztár Rt., elnök-vezérigazgató
1999-2001 FOTEX Zrt., vezérigazgató
2001-02 Index Rt., vezérigazgató
2002-05 Intercom Zrt., vezérigazgató
2005-07 Aranykor Nyugdíjpénztár, ügyvezető igazgató
2007-08 Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, főigazgató
2008-09 Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, közlekedési szakállamtitkár

A bejegyzés trackback címe:

https://pulaimiklosbaratitarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8716479174
süti beállítások módosítása