Pulai Miklós Baráti Társaság

Pulai Miklós Baráti Társaság

Kopátsy Sándor

2021. március 26. - MKT admin

kopatsy_sandor.jpgPulai Miklós néhány esztendővel volt fiatalabb nálam. Amikor a szovjet megszállók fogolytáborba hurcolták el a volt katonákat, az apját is elvitték „málenkij robot”-ra. Miklós, aki akkor olyan 20 éves lehetett, felszökött a vonatra, és elkísérte az apját, hogy az ne legyen egyedül. Ez megható volt. Egyszerűen fölszállt a vonatra, amelyik az apját vitte Oroszországba és ment a foglyokkal együtt. Aztán ott megtanult oroszul majd hazajött. Az édesapja csak később térhetett haza a többi fogollyal együtt.

Személyesen akkor ismertem meg, amikor Bibó István a kollégisták közül kiválasztotta azokat, akiket tehetségesnek tartott. Mindketten köztük voltunk. Ő a pénzügyekkel, én az agrár (földművelés) ügyekkel foglalkoztam.

1956 óta szoros barátságba kerültünk. Korábban is tudtam róla, hogy hol dolgozik, mivel foglalkozik, de barátságunk csak ekkor kezdődött.

Nagyra becsülöm és szeretem, mert azon kevesek közé tartozik, akik rendszertől függetlenül mindig helytállnak, a családjukkal, az országukkal a lehető legjobban, empátiával viselkedik. Olyan ember, akit szerintem mindenki szeretett, meg szeret. A szüleivel, a családjával, mindenkivel szemben korrekt volt, sőt még a politikában is. Jól mérte fel, hogy hol vannak a határok, meddig lehet elmenni és így a maximumot elérni. (Székács Anna interjúja alapján)

Kopátsy Sándor közgazdász
(Kaposvár, 1922. február 27. - Miskolc, 2020. november 8.)

1947-49 Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsa, szervező
1949-51 építőipar, segédmunkás, raktáros
1951-58 Országos Tervhivatal
1958-60 Központi Népi Ellenőrzési Bizottság (KNEB) budapesti elnök
1960-63 Magyar Beruházási Bank vezérigazgató-helyettes
1963-1982 Pénzügyminisztérium Pénzügykutató Intézete
1992-1998 Privatizációs Kutatóintézet, kuratóriumi elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://pulaimiklosbaratitarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2516480888
süti beállítások módosítása